Érzelmek

Érzelmeink tudatosítása

Mennyire figyelsz az érzelmeidre? Tudatosítod-e azokat magadban? Véleményem szerint sokkal nagyobb befolyással vannak az érzelmeink az életünkre, mint a racionális gondolkodásunk. Biztosan Neked is eszedbe jut egy párkapcsolati- vagy egy vizsgahelyzet, amikor az érzelmeid befolyásoltak a döntéseidben és nem az intelligenciád. Pl. várakoztál egy szóbeli vizsgára, és elmondták Neked, hogy a vizsgáztató tanár nagyon szigorú, mindenkit meg szokott buktatni. Ugyan nagyon sokat készültél, és otthon még 100%-ig biztos voltál benne, hogy át fogsz menni, de mégis elültették a fejedbe ezeket a negatív gondolatokat, és már csak 80%-on teljesítettél, mert elhittél egy olyan gondolatot, és társult mellé egy felesleges idegesség, stressz, ami lehet, hogy nem is a valós állapotot tükrözi.

Önmagad megismerése az Igazság útján át vezet!


Mikor vagy dühös? Mi az a mondat, az a nézés, az a mozdulat, ami bekapcsolja nálad a védekező vagy támadó módot? Mitől vagy szomorú? Gyorsan túl tudsz lendülni problémákon vagy napokig, hetekig vagy akár évekig emészted magadat rajuk? Mi okoz Neked fájdalmat? Hogyan reagálod le ezeket a helyzeteket? Ezek valós érzelmek vagy csak elhiszel valamit, ami lehet, hogy nem is igaz? Mitől érzed nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak magadat? Hasznunkra válhat, ha kiismerjük magunkat, hiszen annál inkább tudunk segíteni gyermekeinknek is. Azt láttam, hogy amikor én saját magammal el kezdtem foglalkozni, és megpróbáltam meghatározni az érzelmeimet, és hogy hogyan tudom ezeket kezelni, és mik lesznek a következményei a reakcióimnak, annál nagyobb segítséget tudtam nyújtani a gyerekeim számára is.

Itt a cél és a lényeg az, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, hogy egyáltalán vannak érzelmei. Ez nagyon érdekes, mert mind az óvodában, mind az iskolában a pedagógiában az érzelmi intelligencia és annak fejlesztése nem kerül előtérbe. Mindig az intelligenciára, az IQ-ra fókuszál a nevelés is és az oktatás is. Pedig én úgy látom, hogy az érzelmi tudatosság nagyban befolyásolja a gyerekek tanulási- és teljesítő képességét. Hogy sikerorientált lesz-e vagy kudarckerülő. Hogy jó problémamegoldó képességgel rendelkezik majd... ez az érzelmi intelligencián is múlik.

Mit tegyél, ha szomorú, levert, dühös vagy haragos vagy?

Kezdj el örülni és mosolyogni... aztán találj rá okot!